SheaButter-Unrefined4 copy
SheaButter-Unrefined3SheaButter-Unrefined-Boxtop5bunrefined1

Nierafinowane SHEA BUTTER, ręcznie wyprodukowane w tradycyjny sposób

Clear selection

Zamów tutaj
Czyste Shea Butter z autentycznym zapachem i kolorem kości słoniowej, prosto ze źródła. Mimo tego, że nie posiada biologicznego znaku jakości jest wytworzone w sposób przyjazny dla środowiska i odpowiedzialny społecznie.

Pudła o pojemności 25 kg
1-4 pudeł: € 164,50/pudełko (€ 6,58/kg)
5 lub więcej pudeł: skontaktuj się z nami

Słoje o pojemności 1 kg
1-4 słoik: € 11,95/słoik (€ 11,95/kg)
5 lub więcej słoik : skontaktuj się z nami

Słoje o pojemności 0,5 kg
1-4 słoik: € 8,95/słoik (€ 17,90/kg)
5 lub więcej słoik : skontaktuj się z nami

Wszystkie ceny są podane bez doliczenia 6% podatku VAT

Opis produktu

To tradycyjne, ręcznie wyprodukowane Shea Butter jest najwyższej jakości. Jest wytwarzane w Ghanie w sposób odpowiedzialny społecznie i przyjazny dla środowiska. Dbamy o to aby dodane wartości były maksymalne wobec podstaw: produkcja Shea Butter daje możliwość pracy kobietom w biednych, wiejskich regionach Północnej Ghany poprzez wspólne zbieranie ziaren i wytwarzanie Shea Butter.

Już tysiące lat kobiety pozyskują w tradycyjny sposób Shea Butterz ziaren drzew shea (Vitellaria paradoxa), które rosną w Sawannym Sahelu Sub-Saharycznej Afryki. Ich tradycyjny sposób wytwarzania przyczynia się do powstania uspokajającego, regulującego wilgotność mydła, maści i leku, które pielęgnują i odżywiają skórę w sposób, jaki żaden inny produkt nie potrafi. Z tego powodu Shea Butter jest coraz częściej stosowane w przemyśle kosmetycznym. Tak jak Masło Kakaowe, Shea Butter jest zdrowym, jadalnym tłuszczem, który znalazł zastosowanie również w przemyśle spożywczym do przyrządzania potraw.

Shea Butter posiada kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy, kwas stearynowy, kwas linolowy, kwas behenowy, kwas palmitynowy. Unikalny profil kwasów tłuszczowych tego Shea Butter w połączeniu z wysoką zawartością niezmydlających się tłuszczów daje mu właściwości zmiękczające, specjalnie dla wyjątkowo suchej skóry. Shea Butter jest również znany z powodu pozytywnego wpływu na elastyczność skóry. Jest bogate w witaminę F, która działa odżywiająco dla skóry. Temperatura topnienia waha się w granicach 31°C i 45°C, więc w temperaturze pokojowej ma stałą formę.

Dlatego, że Shea Butter nie jest rafinowane posiada charakterystyczny kolor ( kości słoniowej) i zapach oraz mogą pojawić się nieszkodliwe zanieczyszczenia.

Dodatkowe informacje

Waga 25 kg
Wymiary 39 x 28 x 28 cm

Specifications

This product is for cosmetic use.

INCI Name
CAS
Grade
Appearance (at 20°C)
Odor
Free Fatty Acids (as Oleic Acid)
Saponification value
Iodine value
Peroxide value
Unsaponifiable matter
Melting point
Extraction method
Packaging
Storage
Shelf life
Solubility
Safety
Butyrospermum Parkii (Shea Butter)
91080-23-8
Cosmetic grade
Beige, cream or ivory solid (visual)
Characteristic nutty/cocoa aroma (Olfactory)
4% max. (ISO 660)
178 – 195 (ISO 3657)
50,0 – 70,0 (ISO 3961)
max 10,0 meq/kg, at packaging (ISO 3960)
4,0% – 9,0% (ISO 18609)
28,0°C – 34,0°C (Internal)
Solvent free traditional extraction method by hand
Cardboard boxes inner PE liner, 10 kg nett
Store in original unopened packaging in a cool dry place
24 months in original unopened packaging.
Insoluble in water. Soluble in natural oils and non polar organic solvents.
Refer to MSDS. Not considered hazardous.
Fatty Acid Profile
Lauric
Myristic
Palmitic
Palmitoleic
Stearic
Oleic
Linoleic
Linolenic
Arachidic
Gadoleic
Behenic
Erucic
Lignoceric

Notation
C 12:0
C 14:0
C 16:0
C 16:1
C 18:0
C 18:1
C 18:2
C 18:3
C 20:0
C 20:1
C 22:0
C 22:1
C 24:0
Composition
0
0
3 – 4
0
40 – 45
44 – 47
5.5 – 6.5
0.1 – 0.3
1.3 – 1.5
0.3 – 0.4
0.1 – 0.2
0
0 – 0.3