Over biologische shea butter en niet zo biologische shea butter…

About organic shea butter and not really organic shea butter…

Een kleine uitleg waarom onze biologische shea butter gecertificeerd is, wat dat betekent en dat het best wel bijzonder is.

Wij vinden het belangrijk dat onze shea butter gecertificeerd biologisch is en dat onze klanten daar zeker van kunnen zijn. Daarom laten wij onze shea butter certificeren. Maar wat is dan het verschil met andere shea butters die ook zeggen dat ze biologisch zijn maar niet gecertificeerd zijn? Okay, hier gaan we:

Biologisch? Shea butter is toch altijd natuurlijk?
Inderdaad, al onze shea butters zijn puur natuur en een feest voor je huid. Zonder toevoegingen en zonder conserveringsmiddelen. De noten worden in het wild geraapt, de bomen staan niet op een plantage maar vrij op de Savannah.

Maar waarom bieden jullie dan apart biologische shea butter aan?
Wat we daarmee zeggen is dat de noten voor het maken van de shea butter uit een gebied komen waar geen human activity is wat schade kan aanbrengen aan de natuur en de shea tree. Dus geen boeren die onder de shea tree een akkertje hebben met de bijbehorende kunstmest of bestrijdingsmiddelen. En zeker geen industrie en dergelijken.
Daarnaast wordt in Ghana door de overheid actief en op grote schaal malaria bestreden door het sproeien van anti-malariamiddel. Deze chemicaliën willen we uiteraard niet in onze biologische shea butter hebben.

Hoe kan je dat garanderen? De shea noten worden toch overal en nergens geraapt?
De biologisch gecertificeerde shea butter wordt gemaakt van noten die worden geraapt in natuurreservaten, zoals het Wechiau Hippo Sanctuary in het noorden van Ghana. Deze gebieden zijn verboden voor boeren of andere industrieën. Dit wordt gecontroleerd en hierdoor weten we zeker dat er tijdens het groeien geen onnatuurlijke stoffen in de noten zijn gekomen.
Verder hebben we afspraken gemaakt met de Ghanese overheid waar we onze shea noten en shea butter kunnen opslaan. Deze plekken worden niet bespoten tijdens de anti-malaria campagnes. Uiteraard zorgen we ervoor dat op die plekken niet de malariamug z’n toevlucht kan zoeken.
Ook hebben we regels opgesteld voor de vrouwen die onze biologische shea butter produceren. Bijvoorbeeld handen wassen voor het werk en niet de biologische shea noten mee naar huis nemen. Dit alles wordt gecontroleerd door Ecocert (www.ecocert.com).

Hoe weet je nu zeker dat geen bestrijdingsmiddel of andere zaken in de shea butter terecht zijn gekomen?
Eenmaal aangekomen in Nederland wordt de biologische shea butter gecontroleerd op verontreinigingen en aanwezigheid van onnatuurlijke bestanddelen. Die controle wordt door Novalab uitgevoerd (http://nofagroup.nl/nofalab/). Verder is naast onze productie in Ghana ook de distributie en opslag in Nederland biologisch gecertificeerd. Zo worden eisen gesteld aan de boekhouding, opslag en de verpakkingsmaterialen. Dit alles wordt gecontroleerd door Skal: www.skal.nl

Online wordt heel veel biologische shea butter aangeboden. Hebben zij ook al deze maatregelen genomen?
Soms, maar meestal wordt biologisch met natuurlijk verward. Of een product echt biologisch gecertificeerd is (en je garantie hebt op de afwezigheid van onnatuurlijke bestanddelen) kan je zien aan het biologische label.

 biologische shea butter

Een bedrijf dat biologisch gecertificeerd is staat ingeschreven bij Skal. Op skal.nl kan je controleren of het bedrijf inderdaad gecertificeerd is. En biologisch is een beschermde term, dus eigenlijk is het niet toegestaan om producten biologisch te noemen als ze niet zijn gecertificeerd.

Hier zie je het overzicht van onze biologische producten: https://butterwise.myshopify.com/collections/organic

Dus kies voor onze biologische shea butter, want dan kies je voor de meest schone en pure shea butter die je kunt vinden.
Groet,
Team Butterwise

shea butter boom

Jeroen bij een shea boom in Ghana